Klodsmager Johannes Jensen alias ”Æ lille møller”.

For kort tid siden afleverede Veerst-Bække historiske arkiv en kasse indeholdende nogle dokumenter og gamle protokoller, som de mente hørte hjemme i Lindknud.

 Det viste sig også, at det meste af kassens indhold relaterede til Vittrup vindmølle. Denne mølle, som blev etableret i 1874 af en møller samt 11 Vittrup-bønder + én fra Asbo, havde ifølge tingbogen en ejer fra 1892 – 1912 der hed Jens Frederik Jensen.

Det var om Vittrup mølle fra hans tid. I en protokol, har han ført regnskab med, hvad der var blevet handlet med, og hvad der var blevet formalet af korn for bønder og husmænd fra en vid omkreds af Vittrup.

Hos mølleren kunne der åbenbart også købes f.eks. rugbrød. Og majs var han leve-ringsdygtig i. Majsen og andre produkter blev købt i et Vejen-firma til videresalg.

 I kassen var der også en meget stor og laset regnskabsbog for en anden forretningsdrivende. Der kunne ikke læses noget på titelbladet i bogen om ejeren af den forretning, men der var ført regnskab for handel med blomster, grøntsager, træsko, reparation af samme m.m.. Brugsforeningen og rigtig mange borgere i Lindknud og omegn havde, efter regnskabsbogens oplysninger, været kunder i den forretning.

Men heldigvis fandt vi et papir fra en sagfører i Holsted, som var gemt i bogen.

Papiret var adresseret til klodsmager Johannes Jensen. Nåe – så blev vi klogere.

Skarpsindige ældre Lindknud-folk kunne nemlig straks oplyse, – jamen Johs. Jensen, det var da ”Æ lille Møller”.

 

Men hvorfor fandtes hans regnskabsbog sammen med sagerne fra Vittrup mølle?

Nu kan man jo på nettet søge i kirkebøger og folketællinger for at finde frem til eventuelle familierelationer i en situation som her.

Det viser sig da, at mølleren i Vittrup Jens Frederik Jensen og Johs. Jensen var brødre. Jens Frederik var den ældste og Johannes den yngste i en søskendeflok på 5, og deres hjem havde været i Klelund. Forældrene hed Ellen Katrine og Niels Jensen.

Da Jens Frederik Jensen købte Vittrup mølle i 1892 var han 23 år.

Ser man nu i folketællingen nogle år efter den tid, viser det sig, at forældrene og hele familien er flyttet med til Vittrup.

I 1901 er der talt 10 mennesker i møllen og både Jens Frederik og faderen Niels Jensen står som møllere. Jens Frederik har fået børn og hans mindre søskende er flyttet med. Alle har sikkert hjulpet på møllen. Det har nok ikke været en dårlig forretning  at drive et mølleri dengang!!

Kigger man nu videre ind på folketællingen i 1911 er kun Niels Jensen og Ellen Katrine, Jens Frederiks bror Johannes samt den gl. bedstemor Jakobine Augusta tilbage på Vittrup mølle. Bedstemoren var født i 1812 og er altså 99 år i 1911!!

 

Vi må antage at Jens Frederik, ved tiden her, med sin kone og 4 børn, er flyttet til Asbo, hvor der netop i 1911 blev bygget en mølle der. Vi ved det ikke præcis endnu.

Vittrup mølle sælges ret hurtigt derefter til Hans Peter Hansen. (For ham brændte møllen i 1917 uden at den blev bygget op på ny, men det er en anden historie).

 

Efter salget af Vittrup mølle flyttede forældrene, Ellen Katrine og Niels Jensen samt sønnen Johannes derefter til Lindknud. (Mon ikke den gl. bedstemor er død nu).

De købte huset Hovborgvej 32. Ejerlisten for huset viser, at Niels Jensen fik købet tinglyst i 1916. Af samme ejerliste ses at sønnen Johannes overtager skødet i 1922. Da er forældrene, som aftægtsfolk, flyttet til sønnen Niels Chr., som bor i Asbo.

Men herfra drives nu den før omtalte forretning, som der er regnskabsbog for.

Johannes Jensen var dværg af vækst.

Nu fik vi altså en forklaring på, at Johs. Jensen kaldtes ”Æ lille møller”, – både hans far og bror var jo møllere.

Der findes billeder og omtale af ham både i billedbogen ”Lindknud. 100 år i billeder” og i bogen”Lindknud 1930 – 92. En egn i forandring”

Ældre folk i Lindknud fortæller, hvordan Johs. Jensen havde en skammel bag ved disken, som han stod op på, når der var kunder i butikken.

”Æ lille møller” drev gartnerforretning og også handel med meget andet fra huset på Hovborgvej til 1935, hvor han solgte det til Bernhard Larsen.

Herefter blev den alsidige forretning videreført på adressen Bækkevej 9.

Her boede han til leje hos kludehandler Søren Tinus.

I 1950 blev ”Æ lille møller” syg. Forretningen kom da til salg og samtidig ville Søren Tinus sælge huset.

Maren Hansen (Grønt-maren) købte nu hele molevitten og Lindknud havde dermed fortsat en frugt- og grøntforretning, men handelen med træsko o. lign. ophørte.

 Johs Jensen døde i 1951. Folk i byen, med år på bagen, husker ham, som hørende til i bybilledet, og mange har gode historier at fortælle om ham. Han gik med hat, var munter, pigekær og tilsyneladende ikke tynget af sin lidenhed.

Som før nævnt var hans profession klodsmager. Slår man efter på nettet får man at vide, at en klodsmager lavede træsko-bunder og beslag til træsko og træskostøvler o. lign., men det var ellers ikke en egentlig uddannelse.

 Når kassen med arkivalierne var blevet afleveret til arkivet i Bække skyldtes det at en bror til Jens Frederik, Niels Chr. Jensen, som ovenfor  nævnt, havde haft en ejendom i Asbo, hvor nye ejere havde ryddet op. Heldigvis smed de ikke bare sagerne i en container, men afleverede dem til Bække-arkivet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *