Søren Storm Jensen og Maren Ebbesdatter

Søren Storm Jensen og Maren Ebbesdatter
Gravstenen står i græsbakken ved våbenhuset.

Søren Storm Jensen er født d. 19. jan. 1818 i Vorbasse og død i Vittrup 15. sept. 1901.

Hans forældre hed Jens Chr. Hansen og Else Sørensdatter Storm. Else Sørensdatter var født i 1797. Han var født i Spjarup og hun i Venborg.

Jens Chr. Hansen overtog både gård og sognefoged-job i Vorbasse efter hans far.

Men historien fortæller at gammel velstand smuldrede for dem og at de måtte flytte fra gården i Vorbasse til en ejendom i Spjarup.

Der var 8 børn, hvor Søren Storm Jensen var én af dem.

En søster til Søren Storm Jensens mor, som hed Mette, blev gift med Niels Knudsen i Refsgårde og deres søn Niels Storm Nielsen købte Tvedsborg i Vittrup i 1863, hvor han blev gift med datteren af de tidligere ejere af gården, Mette Marie og Claus Madsen. Denne datter hed Lene.

Maren Ebbesdatter er født 8. okt. 1821 på Kjeldbjerggård og døde 17. jan. 1873 i Vittrup efter at have født 8 børn.

Hendes forældre ejede foruden Kjeldbjerggård også gården Røjlund i Veerst. Faderen hed Ebbe Hansen og moderen Karen Madsdatter, – hun var født på Debel eller Lindknud kro.

De måtte efter krisen i 1814 flytte fra Kjeldbjerggård til en mindre ejendom i Kjeldbjerg og siden til Høllund.

Denne ejendom i Høllund boede Søren Storm Jensen og Maren på de første år efter deres giftermål i 1840.

Men i 1844 solgtes ejendommen i Høllund og der blev købt to ejendomme i Vittrup. Det var Vittrup Baunevej 9 (Anneksgården) og Kjeldbjergvej 9. Måske er hendes forældre Karen og Ebbe flyttet med, og den ene ejendom været beregnet til dem.

Søren Storm Jensen havde skødet på ejendommen på Vittrup Baunevej til 1856.

I 1860 købtes Kjeldbjergvej 7, som dengang kaldtes Hospitalsgården. Her boede de nu og drev denne gård til 1870, hvorefter den solgtes til deres datter Jensine og svigersønnen Jørgen Mortensen. Han var fra Tersbølgård i Veerst. Selv flyttede de på den lille ejendom Kjeldbjergvej 9.

Snart efter i 1873 døde så Maren, og hun blev begravet på pladsen tæt ved Lindknud kirkes våbenhus.

Nogen år efter giftede Søren Storm J. sig igen, nu med en ældre enke Cathrine Sørensdatter. Hun døde i 1896.

Søren døde i 1901 og blev begravet 20. sept. ved siden af Maren.

Søren Storm Jensen var en driftig mand, der foruden at passe landbruget, drev handel med kreaturer og svin, som blev opkøbt og bl.a. solgt på markedet i Hamborg.

Niels Thøgersen fortæller i bogen ”Tilbageblik” at noget af den handel foregik sammen med Niels P. Nielsen, Pedersminde, Lars Kristensen og Jens P. Burkal, begge fra Vittrup og at handelen betød ture som kunne tage 8 dage.

Søren Storm J. brændte også sten til byggerier i nogle år. Måske er nogen af vandhullerne i Vittrup lergrave fra den virksomhed.

Søren Storm Jensen var i alle hans foretagender reel, punktlig og derfor vellidt.

Søren havde fra hans hjem og opvækst en kristen livsholdning, som han lod hans hverdag bære præg af. Dertil var han bogligt interesseret og helt op i hans alderdom fulgte han med i tidens og samfundets liv og spørgsmål.

Maren Ebbesdatter var ligeledes religiøs præget, – var optaget af Peder Larsen Skræppenborg, som var én af den tids kendte vækkelsesprædikanter. Tidens åndelige vækkelser i det hele taget kunne ægtefællerne, sammen med venner, rejse flere mil for at høre gode ord og taler om.

I det daglige forlangtes der flid og lydighed af deres 8 børn.

De 8 børn er:

Else Katrine Sørensen født 22. dec. 1840

Jensine Sørensen f.22 dec.1848, – hun blev gift med Jørgen Mortensen og overtog som omtalt gården Kjeldbjergvej 7 efter forældrene.

Ebbeline Sørensen f. 20. feb. 1850, – hun blev gift med Thomas Laugesen, der var fra Okslund. De overtog gården Østerlundvej 2 og de blev forældre til Marius Thomsen, Søren Storm Thomsen og Ketty Jensen, der alle boede på Østerlundvej samt Maren i Askov. Gården Østerlundvej 2 er stadig i slægtens eje.

Jens Chr. Sørensen f. 20. jan. 1852, – han blev skovridder hos Dalgas på Høllund Søgård og blev foregangsmand i plantningssagen efter 1864. Hans ansigts profil er på Treherredstenen, der står i Holme å ved Baldersbæk.

Ebbe Storm Sørensen f. 10. maj 1854, – han blev gift med datteren på Pedersminde i Okslund, Ane Marie Nielsen, som var født 24. aug. 1864. Han døde 19. okt 1910 sandsynligvis ved et vådeskud, hvor han var på jagt? Ane Marie og Ebbe er bedsteforældre til Ebbe Storm på Varregård i Veerst, som mange af disse oplysninger stammer fra.

Karen Sørensen f. 2. maj 1856 død i 1863.

Else Sørensen f. 5. juni 1858 død 1890, – hun var gift med Jens Jensen, Varregård i Veerst, – han var født. samme sted 24. juni 1854.

Hans Chr. Sørensen f. 7. dec. 1860.                                  Andr. Bruun 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *