Land og By 1979

1979

Land og by.

Komedie af Th. Lykkegaard.

Medvirkende:

Top, Urtekræmmer: Marius Jørgensen.

Magda Terp, Grønthandlerske: Åse Beck.

Herluf, hendes søn, arbejdsløs Lagerforvalter: Helge Hansen

Jørgen Lind, gårdejer og enkemand: Thomas Hansen.

Stella, hans adoptivdatter: Mary Andersen.

Jokum Jokumsen, gårdejer, fører for sekten ”Kildens børn”: Poul Haahr Poulsen.

Amandus, hans søn: Alf Petersen.

Jeppe, fragtmand: Niels Skovbjerg.

Rosalie, hans kone, spå og klog kone: Ketty Morthorst.

Handlingen: Grønthandlersken Magda og hendes søn Herluf har klaret sig alene, siden han blev født og klaret sig helt godt. Godt nok med lidt hjælp fra Urtekræmmer Top, som forgæves har friet til Magda i 20 år, men måske lykkes det for Top, at få Magda´s ja i den nærmeste fremtid.

Herluf er ked af at arbejde i byen og som hans siger til sin mor: ”Bare det endda kunne byde sig sådan, at man måtte få sit levebrød på landet, ude i Guds fri natur”. Sådan bliver det og det endda ved hjælp af Rosalie, som erhverver sig som spå og klog kone, hun skaffer Herluf plads på en gård, på den betingelse, at fæstet gælder i to år.

Gården ejes af Jørgen Lind og har en adoptivdatter Stella, som Jørgen gerne ser afsat til Jokum Jokumsens søn Amandus. Jokum Jokumsen er også gårdejer og samtidig fører for sekten ”Kildens Børn”, og han ser også gerne, at Amandus gifter sig med Stella, måske ikke så meget for ægteskabets skyld, men mere for Jørgen Lind´s gård og penge, som så vil tilfalde Amandus.

Nu bliver det jo sådan, at Stella og Herluf bliver forelsket i hinanden og da Amandus frier til Stella, får han en kurv altså et nej og da han hører, at Stella og Herluf har sagt ja til hinanden, får Amandus ondt i sinde.

Rosalie og hendes mand Jeppe, der er forskellige som dag og nat, for Jeppe gør tit det modsatte af hvad Rosalie be´r ham om, men alligevel samarbejde de ganske udmærket og de kender alle egnens små hemmeligheder og især Rosalie er god til, at skubbe til skæbnen hist og pist.

Da Herluf be´r Jørgen om Stella´s hånd, bliver han blank afvist af Jørgen med ordene: ”Du har ikke stamtavlen i orden, skal bonden forny slægten, må vi holde på renavl, krydsning duer kun i første omgang, ved du nok”.

Magda opsøger Jørgen Lind og fortæller ham, at Herluf er hans søn og på den måde bliver stamtavlen i orden og Stella og Herluf får da også hinanden til sidst.

Sidste vers i afslutningssangen:

Hurra for Land og By,
hvor borger, bonde, hånd i hånd,
glad knytte venskabsbånd
og fremmer Danskens ry.
Trala – trala – trala.
Hurra for den, der bygger bro
og skaber fred og ro.

42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 1979 CCF16032015_00001 CCF16032015_00004

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *