Lindknud under besættelsen 1

Under Besættelsen (1940 – 45) havde Lindknud mange tyske tropper på ”besøg”. Lindknud kom til at spille en mindre men ikke ubetydelig rolle i den store krig på grund af Vittrup Bavn. Bavnen er med sine 101 meter over havet det højeste punkt mellem denne del af Midtjylland og Vesterhavet.

Under krigen begyndte de allierede at flyve ind over Danmark, når de skulle bombe Østersøkysten og Berlin. Et synligt bevis på det er mindestenen i Klelund Plantage over besætningen fra en engelsk bombemaskine, der blev skudt ned her på vej for at bombe Kiel i februar 1944.

Tyskerne anlagde i 1941 – 42 en lyttepost på Vittrup Bavn. Stedet blev valgt på grund af dets højde over havet. Lytteposten skulle gøre det muligt for tyskerne at opdage allierede bombemaskiners indflyvning over Jylland så  tidligt som muligt og informere de tyske jagere om bombemaskinernes indflyvningskurs. Endvidere var der støjsendere, som skulle forstyrre fjendens (de allieredes) radiosendere. Der blev rejst en 60 m. høj stålmast med antenner og platforme til udkig.

Vittrup Bavn spillede derfor en lille men vigtig rolle i den store krig. Kommandanten på Bavnen hed Fritz til fornavn  og var kendt i Lindknud under det navn– efternavnet er os ubekendt. Han skulle have været en ret så bestemt mand. Bavnen blev indrette som en hel lille by med barakker til soldaterne og eget vandværk. Der blev lagt pigtråd og miner ud rundt om Bavnen og der blev anlagt løbegrave, som stadig kan ses på Bavnen. Der blev etableret 5 maskingeværstillinger samt en mortèrstilling. Vejene der førte forbi Bavnen blev spærret af; der var kun adgang for tysk militær.

I 1944 var der en meget aktiv modstandsgruppe i Askov. Den besluttede sig for i 1944 at lave en sabotageaktion mod lytteposten for at sætte den ud af spillet i længere tid. Deres plan gik ud på at sprænge transformatortårnet i Vittrup i luften og dermed forhindre lytteposten i at få den elektricitet, der var så nødvendig for at få den til at fungere.

Sabotørerne havde heldet med sig – de fik ødelagt transformatortårnet. Hele Vittrup blev mørklagt også lytteposten på Bavnen, men hvad sabotørerne ikke vidste var, at tyskerne havde deres eget el-generatoranlæg, så lytteposten kun blev sat ud af spillet i ganske kort tid.

Transformatortårnet blev helt ødelagt. Det stod ved siden af Vittrup købmandsforretning. Tårnet blev senere genopført og står der stadig, men bruges ikke længere af elforsyningen.

Fritz blev rasende over sabotagen og underkastede købmanden i Vittrup et intenst forhør om hans kendskab til sagen. Fritz fandt dog ikke ud af, hvem der var gerningsmændene til sabotageaktionen, da købmanden intet kendskab havde til Askov sabotagegruppen.

Sabotørerne opnåede heller ikke hvad de ville, andet end at genere Vittrups beboere.

Hans Jørgen L. Larsen

(Historien er skrevet på grundlag af samtaler med Børge Petersen, Lindknud, i 1998)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *